2016 - белязана от смъртта на легендарни музикални величия

2016 - белязана от смъртта на легендарни музикални величия
Снимка: letmegorocknroll
30 Декември 2016

Изключително тъжна за света на музиката се оказа отиващата си 2016 година. Музикалният небосклон никога няма да бъде същия след тези огромни загуби.

Снимка: starbucksfauxhemian

Още в първите дни на тази година феновете на рока бяха зашеметени от загубата на Дейвид Бауи на 10-ти януари. Това се случи само два дни след излизането на албума „Блекстар“ за 69-тия му рожден ден. Причината за смъртта му е рак, с който музикантът се бори 18 месеца.

Дейвид Бауи е роден през 1947 г. в английското градче Брикстън. Започва да се занимава с музика още от 13-годишен. Добива голяма популярност през 1969 г. с песента Space Oddity, която става хит във Великобритания.

Първият му супер голям световен хит е Fame.

През 2004 г. списанието "Ролинг Стоун" класира Дейвид Бауи на 39-то място в класацията на "100-те най-велики артисти на всички времена".

На наградите БРИТ през февруари 2014 г. Бауи спечели награда в категорията "Най-добър британски изпълнител". Той е създателят на глем рока и е един от най-известните артисти на 20-ти век.

Снимка: persona-nongrata

Глен Фрей, съоснователят на и фронтмен на „Ийгълс“, почина на 18-ти януари на 67 години.

Фрей е съосновател на орлите през 1971 г. с Дон Хенли, Бърни Лийдън и Ранди Мейснър. Той е съавтор на Hotel California с Дон Хенли, и композитор на повечето най-популярни песни на групата, сред които Heartache Tonight и Lyin’ Eyes. Ийгълс е една от най-успешните групи от 70-те години на миналия век.
The Eagles са продали над 150 милиона албума в целия свят, а емблематичната им Hotel California и част от големите им хитове са едни от най-продаваните в музикалната история.

Снимка: behindthegrooves

На 21-ви април се разделихме с абсолютния феномен Принс. Петдесет и седем годишният Роджър Нелсън, известен със сценичния си псевдоним Принс, се превърна в световно явление през 80-те и 90-те години на миналия век с уникалното смесване на поп, фънк, фолк и рок музика.

През кариерата си той печели седем награди „Грами” и по един „Златен глобус” и „Оскар”. Включен е в „Залата на славата на рокендрола” през 2004 г. Най-големият му хит е песента „Purple Rain” от едноименния албум. Списание „Ролинг стоун“ класира Принс на 28-о място в списъка ма 100-те най-популярни артисти за всички времена.

Снимка: thekhoolhaus

На 11 ноември си отиде легендарният поет, композитор и изпълнител Ленърд Коен на 82-годишна възраст.
Роден на 21 септември 1934 г. в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции - "Suzanne" или "So long Marianne".

Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета "Bird on The Wire". Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

Коен беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадската легенда Джони Мичъл.

Снимка: didierleclair

На 25-и декември светът се раздели и с легендата Джордж Майкъл, който почина на 53-годишна възраст.

Джордж Майкъл е роден на 25 юни 1963 година в Северен Лондон като Йоргос Кириакос Панайоту. На голямата сцена се качва в началото на 80-те години с дуета Wham! заедно с най-добрия си приятел Андрю Риджли. Двамата записват поредица от мегахитове като Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, Last Christmas, Wham Rap! и много други. Дуетът се разпада през 1986 г. и Джордж започва соло кариера. Сред другите му хитове са Careless Whisper, Faith, I Want Your Sex, Freedom ’90 и дуетът с Елтън Джон Don’t Let The Sun Go Down On Me.

Продал е над 100 милиона албума през близо 40-годишната си кариера. Печелил е множество награди "Грами" и има общи записи с легенди като Арета Франклин, Рей Чарлс, Лучано Павароти и много други.

Снимка: robertocustodioart

 

Поклон за всички тях!

 

Снимка: preciousinstant

Прочетете още