Астрономи откриха най-малката звезда досега

Астрономи откриха най-малката звезда досега
Снимка: Kees Scherer
13 Юли 2017

Астрономи от Кеймбридж обявиха, че са открили най-малката звезда във Вселената, поне до момента, информира сп. Popular Mechanics.

Звездата EBLM-Jo555-57Ab, накратко наричана 57Ab, се намира на 600 светлинни години от Земята. Тя е с размерите на Сатурн, но значително по-тежка. Всъщност е 85 пъти по-тежка от Юпитер, което е достатъчно за преобразуването на водород в хелий и превръщането ѝ в звезда.

57Ab е част от тройна звездна система. Другите две звезди, съответно 57A и 57B са с масата на Слънцето и обикалят една около друга. 57Ab обаче обикаля само около 57A и първоначално учените са я приели за планета, защото по време на анализите е отговаряла на тези критерии.

Според сегашните модели, за да бъде прието за звезда, космическо тяло от газ трябва да има достатъчно маса (около 80 пъти тази на Юпитер), за да може да извършва ядрен синтез в ядрото си и да преобразува водород в хелий. По-леките звезди обикновено се определят като кафяви джуджета.

57Ab е на ръба на критерия за звезда. Тя е по-малко от 1% от масата на Слънцето и е почти изцяло скрита от яркостта на другите две звезди в системата. Все пак учените смятат, че 57Ab си е такава "по рождение", т.е. по-големите звезди не са повлияли на масата ѝ.

Според астрономите подобни малки звезди не са рядкост. Точно обратното, смята се, че те са често срещани, но тъй като са малки, по-големите и ярки техни събратя ги скриват и правят много трудни за откриване.

Прочетете още