Българин ще бъде награден с "технологичен Оскар"

Българин ще бъде награден с
10 Януари 2017

Българинът Владимир Койлазов ще бъде награден с най-високото отличие в киносредите - „Оскар”, става ясно от официално съобщение на Академията.

Общо 18 души, сред които и Койлазов, ще бъдат наградени заради постиженията си в областта на кинонауката и технологиите.

Това са наградите, които остават на заден план от лъскавата церемония с десетки холивудски звезди, но са изключително уважавани в киноиндустрията.

38-годишният Владимирще бъде отличен заради оригиналната си идея - създаване и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

В Chaos group Койлазов е съдружник заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

Владимир Койлазов няма да получи известната статуетка „Оскар”, а специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория „Наука и инженерство”.

Церемонията за „технологичните Оскари” (Sci-Tech Oscars) ще бъде на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния.

Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите „Оскари”, които тази година са на 26 февруари в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

Прочетете още