Големите филмови клишета в Hollywood

Големите филмови клишета в Hollywood
Снимка: Steve Snodgrass
7 Юни 2017

Филмовата индустрия произвежда годишно толкова много филми, че вече всички възможни трикове са използвани. Свидетели сме на клишета и кинематографски похвати, без които сякаш не може, а всъщност те не са ни нужни. Независимо обаче от тези леко глуповати моменти, киното е една магия, която може да те накара да мечтаеш, да си съпричастен и да те развълнува.

Снимка: jai Mansson

Киното е привилегия и това изкуство не бива да бъде предвидимо. Добрият филм трябва да изненадва и провокира, да интригува и завладява съзнанието. Трябва да запленява…

Снимка: Mike Licht

Ето едни от най-големите филмови клишета:

►Най-добрият приятел на героя е този, който ще го предаде (или пък ще умре в началото на филма). Алтернативата да се появи накрая, превързан и с тъпа усмивка в стил „а ти си мислеше, че няколко куршума/експлоадираща сграда/двутонен камион/зли извънземни могат да ме спрат“.

►Мобилните телефони губят обхват или им пада батерията тъкмо в най-важния момент.

►Злодеите обикновено са руснаци, араби, латиноамериканци или нацисти. Често имат някакъв белег или недъг, облечени са в черно, имат изискани маниери и си падат по класическа музика, което явно е белег за социопатия.

►В екшъните задължително присъства поне една сексапилна жена, която има нужда от помощ или пък която ще предаде добрия. Същата е винаги идеално гримирана и със страхотна прическа, независимо от обстоятелствата.

►Добрият и лошият винаги намират някаква изоставена сграда, в която да си уредят сметките.

►Най-строгоохраняваните съоръжения всъщност се охраняват от няколко униформени кретени с продължителност на живота в екранно време от около 2 секунди.

►Когато те преследват, най-добре е да се шмугнеш в навалицата на преминаващ наблизо парад. Все някакъв парад задължително ще има.

►Взети заедно, името и фамилията на героя не трябва да надвишават 10 букви. В противен случай е хубаво поне да има запомнящ се прякор.

►В романтичните филми винаги присъстват двама сексапилни и наглед различни люде, които в края осъзнават, че са създадени един за друг, след като преодоляват „невероятни“ трудности по пътя.

►Вентилационната система на която и да е сграда е перфектното скривалище. Никой няма да се сети да те потърси там, а освен това от там можеш да достигнеш до всяка точка на сградата, до която си поискаш.

Снимка: Vinnie C

Прочетете още