Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар
27 Февруари 2017

Драмата "Лунна светлина" спечели награда Оскар за най-добър филм, измествайки считания за фаворит мюзикъл "La La Land", съобщиха световните информационни агенции.

Първоначално обявяващият наградата актьор Уорън Бийти се обърка и съобщи, че "La La Land" е спечелил наградата за най-добър филм. Когато грешката му стана ясна, той обясни, че на листа е било написано името на Ема Стоун и на мюзикъла "La La Land" и дори го показа пред камерата.

Нашумелият мюзикъл "La La Land", който имаше 14 номинации, спечели шест награди за вечерта - за най-добър режисьор, най-добра актриса, операторско майсторство, оригинална музика, песен от филм, сценография, но не и най-голямата.

Деймиън Шазел, който е на 32 години, стана най-младият творец с награда Оскар за най-добър режисьор. Той успя да измести Дени Вилньов ("Първи контакт"), Мел Гибсън ("Възражение по съвест"), Кенет Лонърган ("Манчестър до морето"), Бари Дженкинс ("Лунна светлина").

Ема Стоун спечели награда Оскар за най-добра актриса ("La La Land"), като надделя над съперничките си Изабел Юпер ("Тя"), Рут Нега ("Лавинг"), Натали Портман ("Джаки") и Мерил Стрийп, която получи 20-ата си номинация за "Флорънс". 

Кейси Афлек спечели наградата за най-добър актьор за "Манчестър до морето"). В тази категория бяха номинирани също Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences"), Райън Гослинг за "La La Land", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест".

Наградите Оскар в поддържащите роли спечелиха Махершала Али ("Лунна светлина") и Вайола Дейвис ( "Огради" /Fences) . За първи път от повече от десет години чернокожи актьорr печелят две актьорски награди Оскар. "Лунна светлина" спечели също наградата за адаптиран сценарий, а "Манчестър до морето" - за оригинален сценарий.

Наградата Оскар за най-добър чуждоезичен филм спечели иранският "Търговският пътник". Това е втората награда в тази категория за сценариста и режисьор Асгар Фархади. През 2011 г. той спечели с Оскар за най-добър чуждоезичен филм за "Раздяла".

Асгар Фархади бойкотира церемонията за наградите Оскар в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани влизането в страната на граждани на седем мюсюлмански държави, включително и Иран. В изявление, прочетено от негово име, иранският режисьор заяви, че кинодейците създават съпричастност между хората, което сега е необходимо повече отвсякога.

"Търговският пътник" е трилър за опитите на семейна двойка да намери мир и справедливост в Техеран, след като съпругата е нападната в апартамента й. Наградата Оскар за най-добра анимация спечели "Зоотрополис".

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев не можа да се пребори за награда Оскар. В категорията за късометражен анимационен филм надделя "Свирчо" ("Piper") на Алън Бариларо и Марк Зонхаймър.

Оскар за най-добър документален филм спечели "О Джей: Произведено в Америка" на Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу.

Американският президент Доналд Тръмп стана мишена на много шеги в кулминацията на един награден сезон, белязан от протести срещу политиката му. Повечето речи обаче бяха сравнително меки или с призиви за толерантност, без да нападат пряко президента.

Вижте носителите на Оскар във всички категории:

- най-добър филм - "Лунна светлина"
- най-добър режисьор - Деймиън Шазел
- най-добра актриса - Ема Стоун, "La La Land"
- най-добър актьор - Кейси Афлек , "Манчестър до морето"
- най-добра актриса в поддържаща роля - Вайола Дейвис "Огради" (Fences)
- най-добър актьор в поддържаща роля - Махершала Али ("Лунна светлина")
- оригинален сценарий - Кенет Лонърган за "Манчестър до морето"
- адаптиран сценарий - Бари Дженкинс и Теръл Алвин Макрейни за "Лунна светлина"
- най-добър чуждоезичен филм - "Търговският пътник", режисьор Асгар Фархади, Иран
- най-добра анимация - "Зоотрополис"
- късометражен анимационен филм - "Свирчо" ("Piper"), Алън Бариларо и Марк Зондхаймър
- най-добър документален филм - "О Джей: Произведено в Америка", Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу
- късометражен документален филм - "Белите каски", Орландо фон Айнсидел
- късометражен игрален филм - "Пей" (Унгария) спечели награда "Оскар"
- сценография - "La La Land"
- операторско майсторство - Линус Сандгрен "La La Land"
- грим и прически - Алесандро Бертолаци, Джорджо Грегорини и Кристофър Нелсън за "Отряд самоубийци"
- костюми - Колийн Атууд за "Фантастични животни и къде да ги намерим".
- монтаж - Джон Гилбърт за "Възражение по съвест"
- визуални ефекти - Джон Фавро "Книга за джунглата"
- монтаж на звукови ефекти - Силвен Белмеър, "Първи контакт"
- звуков мишунг - Кевин О'Конъл, Анди Райт, Робърт Маккензи и Питър Грейс за "Възражение по съвест"
- оригинална музика - Джъстин Хъруиц за "La La Land"
- песен от филм - "City of Stars" от мюзикъла "La La Land"

Най-престижните награди в света на киното бяха раздадени за 89-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.

Виж още на dariknews.bg

Прочетете още