Google Maps ще показва колко e замърсен въздухът в градовете

Google Maps ще показва колко e замърсен въздухът в градовете
Снимка: Simon Carr
6 Юни 2017

Google Maps започва тестове на нова функция, която ще показва колко е замърсен въздухът в градовете. Технологията все още е тестова, но може да се използва за много градове по света. Разработва се заедно с Фонда за защита на околната среда и стартиращата компания Aclima, съобщава онлайн изданието TechCrunch.

Google е добавила от сензорите на Aclima към своите коли, които снимат улиците за услугата Street View. Сензорите измерват нивото на различни вещества във въздуха, включително от изгорелите газове на автомобилите. Така създават подробна карта за типичното ниво на замърсяване на всяка улица. След това е въпрос на измерване на трафика, което Google Maps може от доста време, за да има приблизителни стойности на замърсяването в реално време.

Снимка: Craig Baerwaldt

Информацията позволява да се види кои райони и дори кои улици са най-замърсени, както и да се установят някои от причините - например място, където въпреки, че улицата е права и няма кръстовище има по-голямо замърсяване от останалите части. Оказва се, че там започва възвишение или се увеличава разрешената скорост, което води до ускоряване на автомобилите и повече замърсяване в тази малка зона.

Снимка: Mary Madigan

Всичко това може да даде повече информация на градските управи как да подобрят качеството на въздуха и да следят дали мерките им дават резултат. Услугата вече е достъпна в Google Maps за град Оукланд в Калифорния. Тя е изградена с над 3 млн. измервания и над 22 500 км. из улиците на града в рамките на една година.

Прочетете още