Изследват как музиката лекува

Изследват как музиката лекува
Снимка: Gisela Giardino
5 Януари 2018

В старата поговорка "музиката лекува душата" със сигурност има известна доза истина. Много от нас слушат музика, за да се успокоят, развеселят или да се измъкнат от депресия.

Неврохимичните предимствата на музиката са, че тя може да повиши ефективността на имунната система, да намали тревожността и да помогне за регулиране на настроението. Това е заключението на канадски психолози от университета Макгил, и с тях са съгласни много лекари и терапевти. 

Авторите на анализа, Мона Лиза Чанда и Даниел Левитин отбелязват, че в някои болници действително се използва музика за подобряване на здравето (включително премахването на болката), за подобряване на благосъстоянието, за релаксация и като терапия за личностно израстване. Много лекари интуитивно забелязват, че музиката помага на пациентите, но досега не е имало научни доказателства за това явление. Музиката все по-често се използва при лечението на пациенти, тъй като в голяма степен ги утешава. 

Снимка: Beverly & Pack

Учени от Националните здравни институти на САЩ пък ползват услугите на музиканти, музикални терапевти и специалисти по невронауки, за да изследват невронни мрежи и да открият нови пътища, чрез които музиката може да подобри здравето.

Лекари имаха малък успех с пациенти, прекарали инсулти или засегнати от болестта на Паркинсон.

„Музиката ги отвежда за няколко минути на съвсем друго място, където не мислят какво се случва", казва челистката Марта Ванс, след като е свирила на пациент, който е изолиран, за да се избегне разпространение на инфекция. 

 „Мозъкът може понякога да компенсира някой недостиг, като използва музика, за да комуникира”, поясни генетикът д-р Франсис Колинс, който свири на китара. „За да се превърне тази способност в успешна терапия, е необходимо да разберем кои мозъчни зони са останали незасегнати и да ги активираме”.

Нужно е науката да разбере по-добре как мозъкът обработва музиката и как учените могат да използват тези музикални пътечки, за да компенсират получените увреждания вследствие на заболяване.

Прочетете още