NASA кани всички хора в САЩ да помахат към Луната

NASA кани всички хора в САЩ да помахат към Луната
Снимка: tableatny
21 Август 2017

Днес, 21-ви август, жителите на САЩ ще се насладят на пълно слънчево затъмнение. То е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век. Над континентални щати пълно затъмнение не е имало от 38 години, а и тогава то е било само над северозападната част от страната. За първи път от 99 години, пълно слънчево затъмнение ще премине изцяло, от западното до източното крайбрежие на САЩ. Поради което предизвиква изключително голям интерес.

Снимка: Virginia State Parks

През това време НАСА ще използва един от апаратите за наблюдение на Луната, за да направи снимка на Земята докато сянката на Луната минава над САЩ.

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата ни и така блокира лъчите ѝ. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от земята изглежда, че двете небесни тела са с еднакъв размер.

Снимка: Epic Fireworks

В леко шеговит стил, космическата агенция НАСА кани всички хора да помахат към Луната за снимката. Кадърът ще документира как сянката на Луната се придвижва по Земята по време на затъмнението.

Около 12 милиона живеят в районите, където ще има пълно слънчево затъмнение. Тези, които няма да бъдат в районите на затъмнението, ще могат да го гледат по интернет. НАСА предвижда пряко предаване цял ден на сайта си. То ще бъде излъчено също на екраните на Таймс скуеър в Ню Йорк. 

Следващото пълно слънчево затъмнение ще е на 2-ри юли 2019 г. и ще е видимо над части от Чили и Аржентина.

Прочетете още