Номинираните за наградите на Британската киноакадемия - БАФТА 2019

Номинираните за наградите на Британската киноакадемия - БАФТА 2019
10 Януари 2019

Историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса. С по седем номинации следват филмите "Бохемска рапсодия", "Първият човек" на Деймиън Шазел, "Роди се звезда" на Брадли Купър и драмата "Рома" на Алфонсо Куарон.

"Вице" отбелязва с 6 номинации, "Черен в клана" с 5, а по 4 имат "Зелената книга" и полският "Студена война" на Павел Павликовски, който му донесе наградата за режисура на 71-я филмов фестивал в Кан.

Ето и номинираните в основните категории:

Най-добър филм - "Черен в клана", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома", "Роди се звезда"

Най-добър британски филм - "Звяр", "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Маккуин", "Стан и Оли", "Никога не си бил тук"

Най-добра женска роля - Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Мелиса Макарти за "Можеш ли някога да ми простиш", Оливия Колман за "Фаворитката", Виола Дейвис за "Вдовици"

Най-добра мъжка роля - Брадли Купър за "Роди се звезда", Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малeк за "Бохемска рапсодия", Стийв Куган за "Стан и Оли, Виго Мортенсен за "Зелената книга".

Най-добър режисьор - Спайк Лий за "Черен в клана", Павел Павликовски за "Студена война", Йоргос Лантимос за "Фаворитката", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда"

Най-добър чуждоезичен филм - "Капернаум", "Студена война", "Догман", "Рома", "Джебчий"

Наградите ще бъдат раздадени в Royal Albert Hall на 10-ти февруари.

Прочетете още