Правата върху 35 албума на Prince са придобити от Sony Music и ще бъдат преиздадени

Правата върху 35 албума на Prince са придобити от Sony Music и ще бъдат преиздадени
29 Юни 2018

Звукозаписната компания Sony Music е постигнала споразумение с наследниците на легендарния музикант Принс да издаде голяма част от неговия музикален репертоар.

"Договорът със Sony Music се отнася за 35 вече издавани албума на Принс", съобщи компанията на сайта си. „Договорът влиза в сила същия ден с 19 албума, излезли между 1995 и 2010" – период, в който Принс се разделя с Warner и издава своята музика самостоятелно. След 2021 г. Sony ще получи също така и правата на 12 други албума като "Controversy", "1999" и "Around the World in a Day". Най-известният албум на изпълнителя - "Purple Rain", обаче, не е включен в този договор.

Принс бе заклет враг на музикалната индустрия и нейните условности. В средата на 90-те години той скъса с Warner и се най-демонстративно се показа публично, изписал думата "slave" (роб) на бузата си. Също така, Принс замени името си с непроизносимия символ, който всички познаваме, за да попречи на Warner да контролира неговата изключителна музикална продукция. В края на живота си звездата все пак се помирява с този лейбъл.

През февруари 2017 друга музикална компания - Universal обяви, че получила правата за неиздавани произведения на Принс от средата на 90-те години. Няколко месеца по-късно този договор бе обявен за нищожен от американското правосъдие.

Прочетете още