Създадоха „човек“, който може да преживее тежка катастрофа

Създадоха „човек“, който може да преживее тежка катастрофа
27 Юли 2016

Запознайте се с Греъм. Той не е част от света на „Старт Трек“, макар доста да прилича на извънземна форма на живот. Греъм не прилича на нас, но създателите му го наричат човек. Това е скулптура, дело на Патрисия Пичинин (Patricia Piccinin), направена съвместно с Кристиян Кенфилд, водещ австралийски травматолог, подпомагани от инженера по пътна безопасност д-р Дейвид Логан. Тримата са създали тяло, което може да преживее тежък пътно-транспортен инцидент.

Резултатът, колко и гротескно да изглежда, е със структура, която да гарантира, че Греъм ще оживее.

"Истината е, че автомобилите еволюираха много по-бързо от нас,“ коментира д-р Логан, инженер по пътна безопасност към изследователския център на Monash University. „Телата ни просто не са добре оборудвани, за да устоят на силите при често срещан сценарии на пътно-траспортен инцидент.“

Но Греъм е подготвен за най-тежкото по време на шофиране. Черепът му наподобява каска, в гръбнака му има повече цереброспинална течност, а в черепа – сухожилия, които да предпазят мозъка в случай на инцидент. Лицето е омекотено с повече тъкан и костите на черепа са по-дебели, за да абсорбират по-големи сили при и сблъсък.

Проблематичният човешки врат, който почти винаги бива наранен при катастрофа, при Греъм липсва. За сметка на това той е с по-голям гръден кош и вградени „еърбегове“ (много кожа, подкожна мазнина и сухожилия), за да предпазват вътрешните органи. Силно променени са краката и кожата.

Този проект е част от кампания на австралийския застраховател Transport Accident Commission. Тя носи името Towards Zero и целта й е елиминация на смъртните случаи при катастрофи.

Макар Греъм да не съществува, TAC промотира иновативни технологии, които предпазват живото по време на катастрофа. Ние може и да не еволюираме със скоростта на автомобилите, но системите за безопасност успяват. И въпреки това смъртните случаи са прекалено много. В България черната статистика ни залива ежедневно от новинарските канали. Според данни на Световната здравна организация, през 2013 г. по света, в следствие на пътно-транспортни произшествия, смъртта си са намерили над 1,2 млн. човека.

Прочетете повече на www.vesti.bg

Прочетете още