Интересни факти за Свети Валентин

Интересни факти за Свети Валентин
14 Февруари 2018

Всяка година на Свети Валентин, 14-и февруари милиони хора по целия свят си разменят картички, бонбони, цветя и подаръци за най-специалния ден от месеца – Свети Валентин. Името на празника идва от мъченик, живял през 3 в. на име Валентин. Днес на много места по света влюбените честват Деня на Свети Валентин. По този повод ви предлагаме интересни и забавни факти за Деня на влюбените:

heart

Една от най-популярните теории за произхода на празника е, че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Епископ Валентин действал против волята му и извършвал тайни сватби. Затова Валентин бил арестуван и екзекутиран.

heart

През 1300 година Свети Валентин официално става празник, свързан с любовта и романтиката. Празникът е християнизиран и се празнува в средата на февруари, защото мнозина вярвали, че птиците са започвали сезона на своето чифтосване на 14 февруари, което е и причината гълъбите често да са свързани с любовта.

heart

Първите валентинки са били изпратени през 15-и век. През 17-и век хората започнали да обменят картички и писма за празника. Най-популярният подарък за Свети Валентин са цветята. Следван от шоколада и бижутата.

heart

Най-старата оцеляла любовна поема до момента е написана върху глинена плочка от времето на шумерите около 3500 г. пр. н. е.

heart

За всеки Ден на Влюбените в италианския град Верона, известен като градът на Ромео и Жулиета, пристигат около 1000 писма, адресирани до Жулиета.

heart

Въз основа на статистическите данни, около 3 на сто от собствениците на домашни любимци им подаряват подаръци за Деня на Свети Валентин.

heart

Един от най-известните любовници в историята – Казанова, обичал шоколада не само заради вкуса му, но и защото го правел по-мъжествен.

heart

В началото на 19 век лекарите често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да намалят своите копнежи по изгубената любов.

heart

Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

heart

Според проучване на известна компания за производството на презервативи, продажбите на кондоми са почти 30% по-високи около Деня на влюбените. И това съвсем не е изненадващо, защото през март се продават най-много тестове за бременност от всеки друг месец в годината.

heart

Червената роза е любимо цвете на Венера, която е римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветята на любовта, защото червеният цвят означава силни романтични чувства. Около 73% от мъжете подаряват цветя за Свети Валентин.

Прочетете още