Любопитни факти за Коледа по света

Любопитни факти за Коледа по света
21 Декември 2018

Коледа тропа на вратата и както всяка година, и през тази очакванията за нея са изпълнени с цветове и красиви послания, които за мнозина идват заедно с красиви цветни подаръци и много топли мисли за приятелите и семейството. Съществуват много чудати и интересни факти, както и легенди около Коледа, вижте някои от тях в следващите редове:

1. Първото изкуствено коледно дръвче в Германия е направено от боядисани пера на гъска.

2. Само в САЩ всяка година се изпращат повече от 3 милиона коледни картички.

3. През 350 г. папа Юлиян I провъзгласил 25 Декември за официален празник, отбелязващ рождения ден на Христос.

4. Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.

5. Традиционните три цвята на Коледа са зелен, червен и златист. Зеленото е символ на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златистото представлява светлината, богатството и царствеността.

6. Британците носят хартиени корони докато ядат коледната вечеря.

7. През 1886 година французите дават на САЩ най-големия коледен подарък правен някога – Статуята на свободата.

8. Според данните на UNICEF в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2.5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува около 350 милиона километра.

9. Вечнозелените растения символизират вечността и прераждането от древни времена. Езическият култ към зелени клонки и дървета еволюирал в християнизираното коледно дръвче.

10. В Германия, Heiligabend, или Бъдни вечер, се счита за магическо време, когато човек с чисто сърце може да чуе как животните си говорят.

Прочетете още