Мария Бакалова е първата българка с номинация за най-престижното отличие в света на киното - "Оскар"

Мария Бакалова е първата българка с номинация за най-престижното отличие в света на киното -
15 Март 2021

Мария Бакалова получи номинация за „Оскар“ - Тя е първата българка, която ще се бори за най-престижното отличие в света на киното.

След като се превърна в първия роден артист с шанс за индивидуална статуетка „Златен глобус“, тя повтори триумфа си и при наградите на Американската филмова академия. Ако за „Глобусите“ бе номинирана в категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“, този път тя ще се съревновава сред актрисите в поддържаща роля. За същия приз са номинирани още Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Юх-джунг.

Мария Бакалова вече бе наградена от Международната академия на печата, както и от Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства. Също така спечели наградата „Изборът на критиците“ за най-добра поддържаща роля и тази на лондонските кинокритици. Всичките признания са за участието ѝ в комедията „Борат 2“, където актрисата играе ролята на Тутар - дъщерята на Борат.

Номинацията на Бакалова не е единствената за филма. „Борат 2“ ще се съревновава и за адаптиран сценарий. Саша Барон Коен също получи актьорска номинация. Тя е обаче за поддържаща роля и касае другия негов филм – „Процесът срещу Чикаго 7“, който има общо 6 номинации, включително за най-добър филм. За топ отличието ще се съревновават още лентите „Бащата“, „Юда и черният месия“ „Манк“, „Минари“, „Земя на номади“, "Обещаваща млада жена“ и Sound Of Metal.

С най-много номинации за награда от Американската Академия за кинематографично изкуство и наука е филмът „Манк“ на Дейвид Финчър. Продукцията ще се бори за общо 9 статуетки, сред които още за режисьор, актьор в главна роля (Гари Олдман), актриса в поддържаща (Сейфрид) и др. Следват „Бащата“, „Юда и черният месия“, Sound Of Metal, „Манари“, „Земя на номади“ и „Процесът срещу Чикаго 7“, всички от които имат по 6 номинации.

Церемония ще се проведе на 26 април, като тепърва предстои да бъде изяснен точният формат на събитието.

Прочетете още