НАСА изстреля сондата Parker, която ще се опита да "докосне" Слънцето

НАСА изстреля сондата Parker, която ще се опита да
13 Август 2018

Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата "Паркър", която ще се опита да "докосне" Слънцето и ще изследва неговата корона. Мисията е определяна като историческа, защото има за цел да разкрие тайните на атмосферата около Слънцето и причините за опасните слънчеви бури. Сондата беше изстреляна вчера от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Подобна мисия е революционна, тъй като процесите на Слънцето засягат всички планети от Слънчевата система. "Паркър"се отправи на космическо пътешествие с помощта на ракета-носител „Делта 4”. При своя полет космическият апарат трябва да се доближи най-плътно до Слънчевата корона от всеки друг досега.

По план мисията трябва да продължи 7 години. За това време сондата ще премине цели 24 пъти през короната на Слънцето, като постепенно ще се доближи на 6,5 милиона km от повърхността му. Слънчевата радиация ще бъде 570 пъти по-висока отколкото радиацията в околоземната орбита. За да не изгори, сондата е снабдена с 11.5-сантиметров карбонов щит, който ще трябва да издържа на температури, които достигат почти 1371 градуса по Целзий. Скоростта на космическия апарат ще е много висока. От НАСА дават за пример, че с такава скорост разстоянието между Вашингтон и Токио може да бъде взето за по-малко от минута. Апаратът е с размерите на автомобил.

Нещо, което също е любопитно, свързано с историческата мисия. През пролетта НАСА направи екстравагантно предложение на хората по света, а именно: да изпратят името си до Слънцето. Всеки, който желаеше, изпрати онлайн името си на агенцията и то бе записано на микрочип, поставен във вътрешността на сондата Parker преди изстелването. По този начин имената на желаещите ще достигнат Слънцето.

Прочетете още