Оскарите с нови правила - лента без участие на цветнокожи и ЛГБТ не може да е "Най-добър филм"

Оскарите с нови правила - лента без участие на цветнокожи и ЛГБТ не може да е
10 Септември 2020

Американска академия за кинематографично изкуство и наука въвежда нови изисквания към претендентите за наградите "Оскар". Те ще влязат в сила през 2024 г. за 96-ото издание на церемонията - 2025 г., съобщи ВВС.

За да могат да се включат в борбата за най-престижните награди в света на киното, филмите ще трябва да демонстрират толерантност в най-малко две от четири общи категории. Изискванията обаче не са ограничени до това какво се вижда на екран. Те включват и всички процеси зад кадър като стажантски програми и маркетинг. До възможността за награда за "Най-добър филм" ще се допускат "недостатъчно представените групи" - които включват жени, расови и етнически групи, ЛГБТ и хора с увреждания.

Ето условностите:

► Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“
► Творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи
► Платени стажове и обучение
► Публично разпространение и маркетинг

Тези изисквания ще се прилагат за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това.

Оскарите са критикувани за липсата на многообразие. Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite. Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г. Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

Прочетете още