Планира се създаване на въздушна линия до емблематичния знак Hollywood в Лос Анджелис

Планира се създаване на въздушна линия до емблематичния знак Hollywood в Лос Анджелис
13 Август 2018

Най-прочутият знак-табела в света – Hollywood – в Лос Анджелис ще може по-лесно да бъде достигнат, ако се приеме предложение за изграждане на въздушна трамвайна линия до него. Проектът се казва Hollywood Skyway.

Филмовото студио Warner Bros. планира да направи линията от Бърбанк, където се намират администрацията и повечето му сгради, до хълмовете на Маунт Лий в планината Санта Моника, където са издигнати огромните бели букви, превърнали се в култов знак на киноиндустрията.

Студиото ще плати за проектирането, строителството, експлоатацията и поддръжката на Hollywood Skyway. Вестник Los Angeles Times твърди, че проектът е на стойност 100 милиона долара, но информацията не е официално потвърдена от Warner Bros..

Знакът Hollywood се състои от огромни бели букви с височина 13.4 метра всяка. Създаден е през 1923 г, като първоначално надписът гласял Hollywoodland и е бил предназначен за реклама на компания за недвижими имоти. В днешно време емблематичните букви са признати за исторически паметник, който олицетворява филмовото и телевизионното изкуство. Но и до днес няма удобен път до мястото, като туристите опитват различни маршрути, за да се изкачат до иконичната забележителност на Ел Ей.

Ето и нещо още по-любопитно: След направата на надписа, в продължение на години той е претърпявал многократни прояви на вандализъм и е оставал без някои от своите букви. През 1978 година след обществена кампания, с помощта на дарения, той е бил възстановен. Всеки от дарителите е дал сумата от 27 777 долара, която е достатъчна за изграждането на една буква. Така например буквата „H” е дарение от Терънс Донъли; буквата „Y” – от Хю Хефнър, а третото „О” от прословутия надпис – от Алис Купър в памет на комедианта Граучо Маркс.

Прочетете още