Предстоят основни промени във Facebook, Instagram и WhatsApp

Предстоят основни промени във Facebook, Instagram и WhatsApp
2 Май 2019

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви редица промени в някои от най-популярните интернет приложения в света по време на F8 събитието в Сан Хосе, Калифорния. Те засягат целия портфейл от социални приложения на компанията - Facebook, Instagram и WhatsApp.

След поредица от скандали с изтичане на информация и злоупотреби с личните данни на потребителите през последните 2 години, доверието в най-популярната социалната мрежа падна до рекордно ниски нива. При липса на истинска конкуренция на пазара обаче това доведе не толкова до загуба на потребители, колкото до постоянен натиск за промени. Новият дизайн на приложенията и новите функции в тях са директен отговор на критиките към компанията на Зукърбърг. Той обяви, че възнамерява да сложи поверителността на данните на първо място и призна, че трябва да се работи много, за да може да възвърне доверието на хората в компанията му.

Зукърбърг обяви следните промени:

► Приложението Facebook ще бъде променено, като групите ще станат централни за нюзфийда, а вероятно ще бъде сменен и типичния за приложението син цвят. Новият дизайн и фокус върху групите тръгва първо в САЩ, след което и в останалата част на света.

► Съобщенията, изпратени чрез приложението Messenger ще бъдат изцяло кодирани по подразбиране, което означава, че Facebook няма да вижда написаното, а съобщенията ще са напълно интегрирани с приложението WhatsApp.

► Ще бъде въведен "по ефимерен" метод да се споделя съдържание чрез съобщения. Това означава, че няма да се прави перманентен запис на съобщенията, както досега.

► Instagram започва изпитанията на "частен брояч на лайкове". Това означава, че борят на лайкове на дадена публикация може да остава скрит за всички, освен за автора й.

► Методът за защитени плащания чрез приложението WhatsApp, който компанията тестваше в Индия, ще бъде въведен и в други държави по-късно тази година.

► Постовете в Instagram няма да започват задължително със снимка или видео. Вече ще може да се споделя съдържание само чрез текст, стикер или рисунка, благодарение на нова функция за камерата на телефоните.

► Facebook ще има отделна апликация за запознанства - Facebook Dating, която засега се тества в 5 държави, но скоро ще бъда достъпна в още 14.

► Освен романтичните запознанства, ще има и нова функция за обикновените - Meet New Friends, или срещни нови приятели, която ще ни предлага не просто познати на познати, но и хора, с които нямаме никаква връзка през социалната мрежа, но с които може би имаме нещо общо - според изчисленията на алгоритмите на социалната мрежа.

Новите опции ще се ползват само по наше решение и ще са изключени по подразбиране.

Прочетете още